+385 01 4650 289
info@sesiri-skrgatic.hr
Shopping Cart 0 items - 0,00 Kn 0
0 items in cart

Šeširi Škrgatić

Vrhunski šeširi dulje od stoljeća
Temelje za razvoj proizvodnje šešira postavio je djed po majci Vladimira Škrgatića još davne 1870. Gabrijel Vanek u Sremskoj Mitrovici. Njegov sin Vilko Vanek došavši u Zagreb 1912. otvara klobučarsko kitničarsku radionu u Jurišićevoj 2a u dvorištu, gdje samostalno vrši izradu i popravke muških i ženskih šešira, iste godine otvara tvornicu šešira „Vilko Vanek – Zagreb“ u Gundulićevoj ulici broj 21 gdje su se nalazili poslovnica i skladište, a proizvodnja šešira bila je u Ilici 76 u dvorištu, tokom godina sve do 1938. tu je radilo 60 radnika i 6 trgovačkih putnika.. 1938. Vilko je zatvorio tvornicu i preselio obrt u Varšavsku ulicu broj 9.

1928. Vilkova sestra Olga Škrgatić, rođena Vanek, u Ilici 103 otvara klobučarski obrt pod nazivom „ Industrija šešira Exspress“ gdje radi sve do 1932. kada obrt seli u Skalinsku ulicu broj 7. 1930. Olgin suprug Milan Škrgatić uključuje se u klobučarski posao i otvara prodavaonicu šešira „Olga“ u Ilici 164. 1942. godine Vladinir Škrgatić (sin Olge i Milana) zajedno sa svojom suprugom Josipom otvara radionicu šešira i kapa u Maksimirskoj 16, a 1947. seli u Heinzelovu 2a gdje se dućan i radionica nalaze i dan danas. 1991. godine Vladimir i Josipa odlaze u mirovinu a tradiciju nastavlja njihov sin Damir koji vodi obrt sve do 2005. godine kada posao preuzima Darko Škrgatić i time proizvodnja šešira i kapa ostaje u nasljeđe čak šestoj generaciji u obitelji.

Šeširi Škrgatić danas

Šeširi Škrgatić nakon 140 godina najstariji su obrt za proizvodnju šešira na ovim prostorima. Već 140 godina ručno izrađujemo pokrivala za glavu, šeširi i kape najraznovrsnijih oblika nastaju obiteljskim radom čije se znanje i umijeće ručne izrade prenosi s generacije na generaciju. Za izradu se koriste samo najkvalitetniji i prirodni materijali poput zečje dlake ili vune. Šeširi, kape i svaki njihov dio od podstave, vrpce ili ukrasa se izrađuju i šivaju ručno, tako da su svi proizvodi 100% ručni rad.

Proizvodni obrt, „Šeširi Škrgatić“ ubraja se u sam vrh obrtničke izradbe kako svojim načinom rada, tako i kvalitetom proizvoda.

S obzirom da je riječ o jednom od danas malobrojno očuvanih obiteljskih tradicijskih obrta sukladno odredbama članka 11. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara „Šeširi Škrgatić“ upisuju se u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, Listu preventivno zaštićenih dobara. U provedenom je postupku utvrđen izuzetan značaj procesa ručne izrade različitih vrsta šešira i kapa proizvodnog obrta „Šeširi Škrgatić“ za grad Zagreb, čime navedeni proces izrade različitih vrsta šešira i kapa ima svojstvo kulturnog dobra.

16.3.2009. donesena je odluka HOK-a kojom se dodjeljuje Uvjerenje i mogućnost isticanja znaka „Obrt s tradicijom“, status i znak Tradicijskog odnosno umjetničkog obrta.

U povodu proslave Dana Grada Zagreba dodijeljena nam je medalja Grada Zageba, a vlasnici smo i priznaja Platinasti obrt za očuvanje i nastavak obiteljske tradicije više od 60 godina.

Najbolji šeširđija u ovom dijelu svijeta!!! Ko nema šešir od Šeširi Škrgatić nije u trendu!

Roman M.

Director

Pratite nas na Facebooku

Pratite nas na Instagramu